NL      
FR    BEAST

History

Dutch text

In 1947, slechts twee jaar na de tweede wereldoorlog, neemt Roland du Roy de Blicquy, ere-voorzitter en stichter, samen met enkele andere franstalige adelijke families uit het Brusselse het initiatief tot oprichting van de “Fédération Belge de Ski”. Mede-oprichter was o.a. Georges Buchet, eigenaar van de eerste skipiste in de Ardennen sinds 1937. Gelijktijdig met de oprichting van de BSF werden de eerste Belgische kampioenschappen georganiseerd in Sankt Anton dat enkele jaren later werd ingeruild voor het Tarentaise skidomein van Val d’Isère waar ook de “Lowlanders”, als duel met de Britse adel plaats vonden.

Het was Patricia du Roy de Blicquy die in 1964 het “Criterium van de eerste Sneeuw” won, wereldbekerwedstrijd avant la lettre. Zij was de eerste Belgische die op de Olympische spelen in Innsbruck een zesde plaats behaalde in de afdaling. J.M. Wyns, ere-voorzitter, werd de tweede voorzitter opgevolgd door J. Van de Voorde, die eveneens de titel van ere-voorzitter mocht dragen voor zijn inzet als voorzitter. Vlaanderen werd voor het eerst in 1960 op de skikaart gezet door Robert Blanchaer, die als Antwerpenaar en vlaming een zevende plaats behaalde op de spelen van Sapporo in 1972. Het jaar 1964 was de grote start van het skigebeuren in Vlaanderen met de komst van de eerste kunstpistes in de regio Antwerpen en tegelijkertijd met de democratisering van de sport. De eerste “Coupe Princesse Paola” georganiseerd door “Skiclub de l’Université Libre de Bruxelles” vond plaats in 1967 in aanwezigheid van zijne koninklijke hoogheid Prinses Paola.

In 1977, dertig jaar na de oprichting van de BSF, werd de Vlaamse vleugel in het leven geroepen onder de naam “Vlaamse Ski Vereniging” met als voorzitter Lucien Verhulste die tevens als vlaming zetelde in de RVB van de BSF samen met Arthur Stoop. Ook in dat zelfde jaar 1977 werd de “Ligue Francophone de ski” als waalse vleugel van de BSF boven het doopfond gehouden onder het voorzitterschap van G. Buchet.

Eerst in 1985 werd de Duitstalige gemeenschap lid van de BSF onder de naam : “Ostbelgischer Ski-und Wintersportverband” met als eerste voorzitter Claus-Peter-Bocklandt. Zij promoten in de eerste plaats het “Skilanglaufen” en organiseren verschillende wedstrijden in deze discipline. K. Dasseville, ere-voorzitter, werd de eerste vlaamse voorzitter in het franstalige FBS. Hij zal in navolging van de statuten na vier jaar opgevolgd worden door C.P. Bocklandt. Vanaf nu krijgen de gemeenschappen om beurten het voorzitterschap van de BSF om de vier jaar toegewezen. J.P. Piovesan (LFS) neemt het voorzitterschap in 1988 over en wordt opgevolgd door H. Spinnox (VSV), in 1992. Het is H. Spinnox, ere-voorzitter, die de contacten heropstart met de Internationale Ski Federatie (FIS).

50 years rbsfIn 1997, onder het voorzitterschap van H. Lamberty, viert de BSF haar 50 jarig bestaan met een galadiner in Château Sainte-Anne in Brussel in aanwezgheid van een aantal prominenten uit de sportwereld en de gemeenschappen. Vanaf 2000 en onder het voorzitterschap van A. Meauxsoone (FFBS) ( “Ligue Francophone de ski” werd ondertussen omgedoopt in “Fédération Francophone Belge de Ski”) wordt meer aandacht besteedt aan de wedstrijdsport binnen de BSF. Ondertussen hebben alle disciplines, alpijns, snowboard, langlauf en later ook nog Freestyle hun nationale commissie. Na de oprichting van de Topsportschool in Antwerpen wordt ook binnen de BSF een Topsportcommissie toegevoegd.

Ook in 2000 beslist de vlaamse Liga VSV om haar naam te wijzigen en de exploderende snowboard discipline mee in haar logo te stoppen. De “Vlaamse Ski en Snowboard Federatie” wordt opgenomen in de statuten van de BSF. De structuur van de BSF wordt aangepast en een “Directie comité” wordt toegevoegd. Hierin zetelen de voorzitters der drie Liga’s evenals de SG en de Penningmeester. Dit comité zal voortaan de dagelijkse leiding nemen in overleg met de Raad van Bestuur. In 2004 komt het voorzitterschap van de BSF terug naar de vlamingen met als voorzitter Leo Samsom en verhuist tevens het secretariaat van de BSF naar het “Huis van de Sport” in Berchem, de thuishaven van de VSSF. De nieuwe voorzitter vindt dat het tijd wordt om de “Koninklijke” titel aan te vragen en op 22 maart 2006 is het zo ver en machtigt de koning de Ski Federatie de titel “koninklijk” te voeren.

Leo Samsom werd opgevolgd door Claude Casin van de duitstalige liga (OSWV) die de volgende legislatuur van 4 jaar voor zijn rekening nam bijgestaan door A. Meauxsoone, ere-voozitter, en L. Samsom, ere-voorzitter, als vice-voorzitters. Momenteel is de FFBS aan zet met Charles Nelles als voorzitter tot juni 2016.

Het Directie Comité en de Raad van Bestuur vergaderen een vijftal maal per jaar, afwisselend bij de drie taalgemeenschappen, met een Algemene Ledenvergadering in de maand juni. Contacten met de regionale sportadministraties o.a. Bloso en Adeps alsook met BOIC en de FIS worden onderhouden door leden van de RVB of gespecialiseerde medewerkers uit de liga’s. 

   Author

{component index.php?option=com_contact&view=contact&id=10}